YT Steam - шаблон joomla

Історія велосипеда

1. Цікаво, що велосипед - французьке слово, яке увійшло в побут з 1860-х років. Однак, перший велосипед був винайдений в Німеччині в 1817 році. Він був з дерев'яною рамою і без педалей, від чого черевики у їздців зношувалися дуже швидко. Ця проблема була вирішена французьким механіком, який додав велосипеду ножний привід, створюючи основу класичного велосипеда.

2. Ранні моделі були недосконалі і їх називали «трясучка кісток». Для усунення дефекту довелося обладнати велосипеди литими гумовими шинами.

3. Спочатку велосипеди мали непропорційно велике переднє колесо з педальним приводом і маленьке заднє для підтримки, їздити на таких гігантах було досить складно, а падати високо.

4. Починаючи з 1890-х років настав золотий вік велосипедів. Нові конструкції мали однакові за розміром колеса, задній ланцюговий привід додав швидкості, а масове виробництво знизило вартість. І велосипеди стали скуповувати, як гарячі пиріжки.

5. Століття дешевих велосипедів дав жінкам мобільність і незалежність. Навіть жіноча мода на початку двадцятого століття була спрямована на практичну і зручну для велопрогулянок одяг.

6. З часом все це призвело до розвитку різних моделей, таких як гоночні, гірські і фристайл велосипедів. Незважаючи на комп'ютерний вік, мода на велосипеди не проходить вже друге століття.

7. На один автомобіль в Китаї припадає 250 велосипедів. Половина всіх поїздок в Китаї здійснюється на велосипедах. У містах Данії, Німеччини та Голландії - 30 % поїздок. 15 % працюючих японців їздять на роботу на велосипеді.

8. При поїздці через Пекін на відстань до 6 кілометрів швидше скористатися велосипедом, ніж метро або автобусом.

9. У світі зараз використовується один мільйон електровелосипедів. У Швейцарії побудований електровелосипед, який здатний досягати швидкості 100 кілометрів на годину.

10. Єврейським і арабським жінкам не заборонено їздити на велосипеді, але це повинен бути спеціальний велосипед з низькою рамою, який дозволяє їздити в довгій сукні.

11. По-польськи велосипед - ровер, так само його називають в Білорусії, а сто років тому так його називали майже скрізь на прізвище людини, який винайшов безпечний велосипед з заднім колесом, що приводиться в рух ланцюгом.

12. Перше кругосвітню подорож на велосипеді було скоєно в 1884-87 роках і було унікальне за своєю складністю. По-перше, воно було скоєно на велосипеді ще старої конструкції - з величезним переднім колесом. До того ж, тоді у велосипедів ще не було шин.

13. Найстаріша і одна з найбільш виснажливих в історії велогонок - це марафон Париж-Брест-Париж . Його протяжність - 1200 км. Він проводиться до цих пір.

14. Об'єм легенів велогонщиків великий не тільки в порівнянні з звичайними людьми, але і в порівнянні з професійними спортсменами: 8 літрів при середньому показнику 6 літрів. Кровообіг дозволяє велогонщикам прокачувати по організму до 7 літрів кисню в хвилину замість 3-4 л. у звичайних людей.

15. Багаті англійці в 2,5 рази більше їздять на велосипеді, ніж бідні. Бідняки воліють громадський транспорт або свій автомобіль.